Ola Lauritzson och GI-metoden

Ola Lauritzson är en av huvudpersonerna bakom GI-metodens stora framgångar i Sverige. Allmänhetens intresse för hur socker och andra ”snabba” kolhydrater påverkar kroppen tog riktig fart med Ola Lauritzson första bok, "Gå ner i vikt med GI-metoden". Boken som påverkat mångas matvanor och fått konsekvenser för hela livsmedelsindustrin.

Men hur gick det till när Handelsstudenten och IT-entreprenören blev expert på Glykemiskt Index (GI) och en av Sveriges mest sålda fackboksförfattare?

1998 tog Ola Lauritzson examen från Handelshögskolan i Stockholm. Erbjudande från välbetalda jobb inom konsult- och finansbranschen hägrade men Ola var tveksam. ”Magkänslan var inte rätt”, förklarar Ola. Istället bestämde han sig för att starta eget. Internet var i sin linda och Ola hittade sin nisch. ”Jag startade en finanstjänst, Epo.com och idén var att erbjuda investerare tillgång till börsintroduktioner via nätet”.

Riskaptiten var stor och investerare stod i kö för att vara med. Olas företag växte, nya kontor öppnades i Europas huvudstäder i rekordfart och huvudkontoret flyttades till London. ”Det var en galen tid, allt skulle gå snabbt. Jag arbetade hårt, reste jämt, åt fel och levde ohälsosamt”, säger Ola. Det tog inte lång tid innan den osunda livsstilen visade sig runt midjan. ”Jag gick upp i vikt och kände mig obekväm i mig själv”.

En ny livsstil

Hösten 2000 såldes Epo.com till en brittisk konkurrent och det blev startpunkten för en ny livsstil. ”Jag bestämde mig för att gå ner i vikt och undvek allt som var fett, men det gick ändå inte särskilt bra. Genom en god vän som nyligen varit i USA fick jag upp ögonen för GI-metoden och bestämde mig för att testa”.

De nya koströnen innebar en stor omställning. Istället för att leva på ”bröd, pasta och flingor” unnade sig Ola kött, fisk, fågel, ost, feta såser och mycket annat som han tidigare försökt undvika för att hålla vikten.

”Jag åt godare och lyxigare, var aldrig hungrig, blev av med mitt sockersug och rasade dessutom i vikt”. Efter 6 månader hade vågen stannat på minus 14 kg. ”Först var jag bara glad över resultaten. Men snart blev jag också förargad. Jag kände mig lurad av livsmedels- och bantningsindustrin som hade övertygat mig om att jag skulle gå ner i vikt och må bra om jag åt produkter som innehöll socker och konstiga tillsatser.”

Det blev startskottet på en helt ny karriär som kostrådgivare, författare och grundare till vikt- och hälsosajten GI Viktkoll. Snart började alla tala om GI-metoden som ett recept till att må bra, gå ner i vikt och minska risken för många välfärdssjukdomar - en ny livsstil var född.

Ola och GI Viktkoll

Att lansera GI-metoden på nätet var ett naturligt steg utifrån Olas bakgrund som internetentreprenör. Sajten GI Viktkoll startades hösten 2005 tillsammans med GI-experten Ewa Söderström Skiöldebrand, entreprenören Carl Hall, Staffan Salén samt TV4 och Expressen. Sajten, som erbjuder praktiska verktyg för att göra kostomläggningen enklare, blev snabbt en succé och har sedan lanseringen attraherat mer än 150 000 betalande medlemmar.

Ola fortsätter oförtröttligt att sprida kunskaperna om GI-metoden genom föreläsningar och nya böcker. Han är ständigt aktuell och har i dagsläget sålt över en halv miljon hälsorelaterade fack- och kokböcker.
Sen december 2011 står han som majoritetsägare till GI Viktkoll och äger och driver även GI-boxen, ett omedelbar succékoncept som bygger på färdiglagad, djupfryst smalmat som levereras direkt till dörren. Han är även en av medgrundarna av hudvårdsmärket Keb Skincare.