BMI och GI-metoden

BMI-skalan

BMI räknas ut enligt formeln BMI =

vikt
längd x längd

Detta ger en skala där en person med normalvikt hamnar runt BMI 22. Forskarna har dock inte bara gett ett referensvärde för normalvikt, utan har gjort en skala som sträcker sig från underviktig till fetma som följer:

BMI
UnderviktMindre än 18
Normalvikt18 till 25
Övervikt25 till 30
FetmaMer än 30

BMI och dess betydelse

Att ligga på ett ohälsosamt BMI-värde kan ge långsiktiga konsekvenser för din hälsa, med hjärt- och kärlsjukdomar hägrandes i framtiden. BMI är dock inget klart facit för din hälsa, utan bör användas mer som ett riktmärke. Kroppsbyggare och elitidrottare är ett exempel på individer som kan justera riktvärderna något. Kvinnor är ett annat, då kvinnor generelt har ett något lägre BMI än män, och bör räkna med lägre gränsvärden.

Räkna ut ditt BMI

Om du vet din längd och din vikt kan du enkelt hitta ditt BMI-värde genom att titta på bilden nedan:

Ligger du i riskzonen för att bli, eller klassas redan som överviktig?

Oroa dig inte, det finns enkla sätt att återfå en långsiktig viktprofil. Själva förespråkar vi GI-metoden, som tar hänseende till flera aspekter av mat och träning och låter dig fortsätta leva ett liv utan att behöva banta om och om igen.

GI-metoden och dess effekter på BMI-värdet

GI Viktkoll tillämpar ett tänk baserat på Glykemiskt Index (GI) som går ut på att det inte bara är mängden mat man äter, utan även hur "snabb" maten är, som spelar roll. Detta gör att du kan fortsätta äta många av dina favoriträtter utan att behöva äta "halva portioner" eller gå hungrig mellan målen.

GI Viktkoll har skapat en egen metod - 3-stegsprogrammet - där hänseende tas till just dina förutsättningar. Om du ligger nära gränsvärdet för normalvikt kan du enkelt ta en mjukstart med 3-stegsprogrammets sista fas, Balansfasen. I denna lär du dig enkelt att ta bort de där små bovarna som hindrar dig från att hålla en normalvikt. Har du en längre resa att göra mot din målvikt börjar du i någon av de andra faserna: Rivstarten eller Nystarten.